Antoni Serra

15-10-2013

"Balears ha de millorar la productivitat i fomentar l'ocupació"

El Director Territorial de SA NOSTRA-BMN, Antoni Serra, ha atès unes preguntes del nou setmanari dedicat a l'empresa i el turisme de Balears, "El económico", que edita el Grup Serra. El questionari abastava des de la crisi econòmica, la reestructuració de la banca a la situació de les Illes.

Hi ha símptomes que apunten a la recuperació ( bona campanya turística, millora de les exportacions, reducció del dèficit...), diem adéu a la crisi?

Encara no. Els símptomes són positius, ja que els ingressos per turisme en aquest exercici, segons el Banc d' Espanya, poden suposar uns 45.000 milions d'euros. És una xifra molt important, perquè són diners líquids, fresc, allò que l'economia espanyola necessita. Aquesta entrada constant sempre ha ajudat, en els mals temps, a estimular la demanda interna, encara que sigui a costa dels conflictes que afecten les destinacions que són competència directa. La notícia seria molt millor si els índexs de la recuperació també englobaran la millora de la productivitat i l'ocupació. Llavors podríem parlar de l'adéu a la crisi.

En els últims mesos, diferents experts auguren que la crisi perdurarà amb més o menys intensitat fins a 2016 o 2017. Creu vostè que és així?

El canvi de signe podria donar-se a partir d'aquestes dates, tot i que parlar de creixement, de sostenibilitat d'aquest creixement, de plena ocupació o de productivitat neta, impliqui forjar un gran pacte per a la millora de la qualitat professional, la competència i el compromís social i polític. En aquest sentit, cal ressaltar que administració i agents econòmics estan fent grans esforços per canviar el signe de la conjuntura.

S'han completat les reestructuracions en el sector de la banca?

Queden pendents algunes operacions per a la reordenació general, però el sector financer espanyol porta a terme un canvi d'extrema complexitat en les estructures pròpies per adaptar-se a les exigències de la Unió Europea, el Banc Central i el Fons Monetari Internacional. Cal ressaltar que el principal objectiu d'aquest pla de reestructuració és augmentar la flexibilitat del conjunt del sector bancari a llarg termini. D'aquesta manera , es restablirà el seu accés al mercat i les entitats podran realitzar amb major eficàcia la seva tasca d'intermediació financera.

Quan s'obrirà el crèdit per a famílies i petites empreses a Balears?

A mesura que es normalitzi la situació del sector bancari, amb l'accés als mercats majoristes de finançament en condicions favorables i finalitzi el pla de capitalització. Les exigències que ha hagut d'atendre el sector han afectat l'economia general, en persistir aquestes restriccions en els fluxos de crèdit. Per assegurar aquesta liquiditat, també es millora la transparència dels balanços i es redueixen l'exposició al sector immobiliari i la dependència del suport del banc central.

Quines reformes queden per fer en l'economia balear?

Millorar la productivitat del sistema econòmic, fomentar la creació d'ocupació i mantenir la competitivitat del sector turístic, són reptes fonamentals . Igual d'important és la consolidació del teixit productiu de petites i mitjanes empreses, així com una aposta per a la millora de l'especialització professional. Des de SA NOSTRA volem donar suport a tota aquella iniciativa que afronti aquests reptes com a objectius per al progrés social i econòmic de les Balears .

Antoni Serra, director territorial de SA NOSTRA-BMN
Antoni Serra, director territorial de SA NOSTRA-BMN
fle_izq 1 / 2 fle_der
Parlar de creixement, de plena ocupació o de productivitat neta, implica forjar un gran pacte social i polític
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19