Presentació de llibre

06-06-2012

L’Escola Graduada de Palma. Cent anys aprenent (1912-2012)

Lleonard Muntaner, Editor presentarà el dimarts, 12 de juny, a les 19.30h, al Centre de Cultura la publicació L’Escola Graduada de Palma. Cent anys aprenent (1912-2012), coordinada per Francesca Comes Rubí.

Amb aquest llibre es commemora la celebració d’un centenari molt especial, el de la construcció de l’Escola Graduada, primer edifici escolar públic per a l’ensenyament graduat a casa nostra. A la prentació de la publicació hi intervindran: Bernat Sureda, catedràtic de Pedagogia de la UIB i prologuista del llibre; Coloma Ferrer, directora de l’Escola Graduada; Antoni Salas, exalumne del centre; i Francesca Comas, coordinadora de l’obra. Moderarà l’acte l’editor Lleonard Muntaner.

Un segle d'ensenyament graduat

Una de les grans reivindicacions dels col·lectius més renovadors d’inicis del segle xx, associant-se a les idees de progrés, europeïtzació i modernització pedagògica, fou la graduació de l’ensenyament. És per aquest motiu que l’Escola Graduada de Llevant, tal i com l’anomenaven quan es construí, es convertí no només en un model a seguir sinó també en un símbol de futur. La història de la seva construcció havia estat llarga. La primera pedra d’aquesta escola provenia de l’enderrocament de les velles murades de Palma. Era l’escenificació més clara del sentir regeneracionista del moment, s’enderrocava un element representatiu d’un passat considerat obsolet alhora que s’iniciava la construcció d’allò que es considerava un model de futur i de progrés.

Avui, cent anys després, continua en la memòria històrica dels veïns de Ciutat la seva condició pionera. Tot i que durant molts d’anys el seu nom oficial fos el de Col·legi Públic Gabriel Alzamora, els ciutadans sempre l’anomenaren Escola Graduada, remetent-se clarament als seus orígens. Uns orígens retrobats, ja que fa relativament poc temps es va recuperar el nom original de l’escola, i aquesta fita fou l’inici d’un procés de reconeixement de la història i la identitat d’aquest centre, un procés que culmina ara amb la celebració del seu centenari.

 

 

fle_izq 1 / 2 fle_der
L’Escola Graduada fou el primer edifici escolar públic per a l’ensenyament graduat a casa nostra.
12-06-12
19:30
Presentació llibre | Palma
Centre de Cultura de Palma
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18