Exposició

16-03-2017

‘Cirurgies solidàries’

Del 16 al 31 de març es pot visitar al Centre de Cultura SA NOSTRA de Palma l’exposició ‘Cirurgies solidàries’, una sèrie de fotos dels germans Albert i Xavier Julià. Les imatges retraten la realitat d’una intervenció humanitària d’un equip mèdic i de col·laboradors a Gambia.

Solidaritat, entusiasme, ajuda mèdica i col·laboració social... en una setmana, a l’Hospital de Soma a Gàmbia, un equip de 16 persones va realitzar 66 intervencions quirúrgiques i  més de 200 cures. Tot va quedar immortalitzat en les imatges d’Albert i Xavier Julià.

L’equip encapçalat per la Dra. Esther Lliró, cirurgiana plàstica, es va desplaçar a Gàmbia, concretament a Soma, situat a l'interior del país, a uns 200 km de la capital i prop de la zona de Murithabé. Portaven 26 maletes de medicació i material quirúrgic.

Un cop allà van realitzar una selecció dels pacients; es van habilitar dos quiròfans en una mateixa sala i es van poder formar dos equips quirúrgics.

Les jornades de treball, de més de 14 hores,  van permetre dur a terme les intervencions malgrat les difícils condicions del lloc. D'una banda, les altes temperatures; i de l'altra, les deficients condicions sanitàries, com la manca d'oxigen al quiròfan o la falta de llum moltes hores al dia, que es va haver de suplir amb la recerca de generadors o fins i tot havent d’operar amb llanternes.

Malauradament, van ser molts els pacients que van quedar pendents i ara l’equip vol que aquesta tasca pugui tenir continuïtat.

Per totes aquestes raons, BMN-SA NOSTRA i la Fundació Caixa de Balears donen suport a la iniciativa expositiva per trobar aquests recursos que permetin seguir amb aquest projecte solidari, tot incorporant noves especialitats com són l'oftalmologia, la traumatologia i la cirurgia general.

Albert Julià i Xavier Julià

Graduat en Comunicació Audiovisual a la Universitat Internacional de Catalunya i Màster en fotoperiodisme a la London College of Communication, Albert Julià ha treballat com a fotògraf en diversos projectes, relacionats amb l'antropologia i problemàtica social en molts països d'Àfrica.

Alguns d'aquests projectes s'han dut a terme cooperant amb diverses ONG que treballen en problemes mediambientals i amb finalitat solidària. Com és el cas de Cultivant Vida i el projecte ‘Cirurgies Solidàries’. Actualment combina la passió pel fotoperiodisme i la publicitat en el seu treball.

Per la seva part, Xavier Julià és metge i també l’autor de 4 fotografies que s’exposen en el Centre de Cultura SA NOSTRA. Xavier Julià col·labora habitualment amb associacions de caràcter solidari.

Cultivant Vida

L’ONG Cultivant Vida, amb seu a Lleida, s'organitza a través de dos grups de treball. es va crear el 2009 per iniciativa de Xavier Galindo, un forner i pastisser català.

Un primer grup que actua a Espanya, amb membres de l'ONG i voluntariat, que s'encarrega de l'organització en general i la captació econòmica i material per als projectes i per a la donació. Es realitzen diferents accions.

Un segon grup que actua a Gàmbia, país de l'Àfrica, on fem efectius tots els nostres projectes.

 • Lluitem contra la pobresa extrema, mitjançant la construcció de pous d'aigua, els ensenyem i ajudem a obtenir els seus propis aliments mitjançant la plantació d'horts comunitaris, i la plantació de la planta "Moringa Olifeira" per combatre la desnutrició. Rehabilitem hospitals i escoles.
 • Aportem materials de tot tipus, roba, material escolar i sanitari. Finalment vam realitzar cooperació medicoquirúrgica donada l'absència i escassetat de mitjans sanitaris i de serveis mèdics del país.
 • Xavier Galindo Galindo viu habitualment a Gàmbia i és ell qui s'encarrega de coordinar i realitzar tots els projectes, això fa que l'efectivitat dels projectes sigui del 100%.
 • Per als projectes sanitaris, ens desplacem puntualment cada 6 mesos un grup de treball, tots voluntaris, metges i infermeria, sempre coordinats per la Dra. Esther Lliró. Blasco membre de l'ONG realitzant diverses intervencions i tractaments més de l'ensenyament i assessorament als nadius del país.

Els objectius

 • Els objectius principals de l'ONG a Gàmbia a més de proveir en tot el que podeN és treballar en l'autosuficiència dels poblats, facilitant les eines necessàries perquè es creïn les seves pròpies necessitats bàsiques per tal de desenvolupar la seva pròpia economia.

Els valors

 • Respecte per la cultura, reconeixement dels drets humans i el valor de cada
  individu com a ésser humà.
 • L'Associació Cultivant Vida treballa a partir de la inèrcia
  de les iniciatives locals i desenvolupa els seus projectes segons la identificació de necessitats
  per part de les mateixes comunitats.
 • Promoure la solidaritat.
 • Promoure la cooperació, especialment dels més vulnerables i desfavorits.
  Partint del protagonisme de les comunitats en el seu propi desenvolupament, la cooperació és entesa com un procés de col·laboració cap a l'objectiu comú del benestar.
 • Promoure la participació ciutadana i fer responsables dels projectes als seus propis beneficiaris. La població amb la qual treballa assumeix el paper de protagonista en la gestió dels projectes, i la participació i el compromís de tota la comunitat és indispensable.
 • Responsabilitat mediambiental i consum responsable.
 • Transparència en el finançament i optimització de recursos disponibles.

+ Info

http://www.cultivantvida.org

 • Del 16 al 31 de març
 • Centre de Cultura SA NOSTRA
 • Carrer de la Concepció, 12 de Palma
 • Horari: de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 i de 17 a 20h

 

Tot és a punt en el Centre de Cultura SA NOSTRA
Tot és a punt en el Centre de Cultura SA NOSTRA
fle_izq 1 / 8 fle_der
L’equip encapçalat per la Dra. Esther Lliró, cirurgiana plàstica, es va desplaçar a Gàmbia, concretament a Soma, situat a l'interior del país, a uns 200 km de la capital i prop de la zona de Murithabé. Portaven 26 maletes de medicació i material quirúrgic.
Enllaços relacionats

:

Enllaça amb l'ONG Cultivant vida

http://www.cultivantvida.org
Conferència
14/03/2017

Altres Veus, Altres Realitats

Llibre recomanat
13/03/2017

'Riqueza eterna'

CINEFÒRUM
13/03/2017

‘Professor Lazhar’

Alimentació Responsable. T'uneixes al canvi?
07/03/2017

Desierto líquido

Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació
06/03/2017

‘Mediterrània, mar de pobles’

Mirades
02/03/2017

Territoris d’assaig

Exposició Maó
16/03/2017

OBRA GRÀFICA A LES ILLES BALEARS

Solidaritat
20/03/2017

Com donar de forma eficaç

Concert
21/03/2017

Imagine Ensemble

Espectacle teatral
22/03/2017

ELLA

Teatre
23/03/2017

La Meva Cristina

Article d'opinió
23/03/2017

Europa i el seu somni

Conferència
27/03/2017

Mirada animal

Cinema social
27/03/2017

Nous trois ou rient

Concert Menorca
07/04/2017

Hi ha raons que la raó no entén

Cinema d'Autor
30/03/2017

El cielo gira

Formació i compromís
30/03/2017

XII Programa Avançat de Direcció General

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18