Presentació

05-04-2017

Gaspar Bennazar Moner. S´Arquitecte de Palma

Després de gairebé divuit anys d'investigació, Maribel Bennazar ha presentat en el Centre de Cultura SA NOSTRA, l'estudi que ha realitzat sobre el seu avi, ‘Gaspar Bennazar Moner (1869-1933). S'Arquitecte de Palma. Crónica de una vida. Artículos, conferencias y propuestas’.

Després de gairebé divuit anys d'investigació, Maribel Bennazar ha presentat en el Centre de Cultura SA NOSTRA, del carrer de la Concepció, núm. 12 de Palma, l'estudi que ha realitzat sobre el seu avi, l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner.

Una obra, formada per dos volums de gran format (31x26cm), a tot color, amb gran profusió de fotografies inèdites i un text escrit de 506 pàgines, que porten per títol:

‘Gaspar Bennazar Moner (1869-1933). S´Arquitecte de Palma. Crónica de una vida. Artículos, conferencias y propuestas’.

Es tracta, d'una banda, d'un estudi biogràfic que arrenca a les arrels familiars de l'arquitecte, passant per un relat dels seus estudis universitaris a l'Escola d'Arquitectura de Madrid; les relacions que manté amb el seu cunyat, l’escriptor i intel·lectual Miquel dels Sants Oliver; la creació de la seva pròpia família; el desenvolupament d’un esperit cosmopolita a través dels seus nombrosos viatges a la Península i a l'estranger; la seva vocació europeista...

Palma, la seva passió

Maribel Bennazar relata la passió que el seu avi sentia per la ciutat de Palma, l’assistència a nombrosos Congressos d'Arquitectes, la confecció de la seva pròpia biblioteca. A més, aprofundeix la recerca en aspectes professionals com ara l’estil, els llenguatges, els materials, els models o les influències que marcaren la singularitat artística de Gaspar Bennazar.

Així mateix en aquest estudi es dediquen diversos capítols a la relació amb Eusebi Estada i amb el món de la construcció del seu temps i amb arquitectes contemporanis com Jaume Aleñar, Guillem Forteza, Antonio Palacios, Joaquín Otamendi, Ricardo Velázquez Bosco, Teodoro Anasagasti, i amb delineants, mestres d'obres i escultors com Joan Serra, Miguel Arcas, Tomás Vila, Mariano Benlliure o Enric Clarasó.

Aquesta obra incideix també en la visió del futur de Mallorca, que Bennazar ja centrava en el món del Turisme.

D'altra banda, conté una anàlisi dels seus articles i conferències, i de les obres més representatives, classificades en funció del seu càrrec. Així, en el capítol dedicat a l'estudi de la seva tasca com a arquitecte municipal de Palma, es tracta el tema de les murades, l'Escorxador Municipal, el Passeig Sagrera, l'Escola Graduada, el vestíbul i l'escala de honor de l'Ajuntament de Palma, els ponts del Passeig Mallorca; i també la seva intensa tasca urbanitzadora i la confecció del Pla de Reforma de Palma.

Arquitecte Diocesà, Civil i del Patrimoni Reial

En el vessant d’Arquitecte Diocesà es presenta la contribució de Bennazar a l'empremta constructiva dels quatre bisbes als quals va prestar serveis, especialment a Pere Joan Campins amb l'església parroquial dels Dolors, a Manacor, famosa per la seva torre campanar i amb l'església parroquial de Sant Pere d'Esporles, entre d'altres.

Com Arquitecte del Reial Patrimoni es ressenya la seva aportació a la recuperació de l'Almudaina, destacant la realització de la façana sud i l'alliberament dels cinc arcs apuntats del Saló del Tinell, així com la reforma parcial del pati d'honor.

En l’àmbit de l’arquitectura civil s'incideix, entre d’altres, en la construcció dels edificis Maneu, conegut com el Triquet; Villa Schembri, al Terreno; l'edifici del Bar Cristal; la casa Tous, a la plaça de Cort; el Teatre Líric (desaparegut), el cinema Born; el Coliseu Balear. Sense oblidar el magnífic edifici de la CAIXA D'ESTALVIS I MONT DE PIETAT DE LES BALEARS, ubicat al carrer Ramon Llull, projectat per Bennazar, el qual va dirigir la seva construcció entre 1904 i 1906.

Maribel Bennazar, l’autora

Maribel Bennazar Casanova (Palma de Mallorca, 1946) és llicenciada en Filosofia i Lletres en l'especialitat de Filologia Romànica (Llengües Hispàniques) per la Universitat de Barcelona. Ha exercit la docència com a professora al Centre d'Estudis Superiors Alberta Giménez, així com al Col·legi Madre Alberta de Palma.

Des de la seva joventut s'ha interessat per la investigació de la vida i obra del seu avi, sobre el qual ha publicat Gaspar Bennazar, s'Arquitecte (1980), "Gaspar Bennazar, arquitecte de l'Escola Graduada" a l'Escola Graduada de Palma, Cent anys aprenent (2012), a més d'articles i col·laboracions en premsa.

Durant els últims divuit anys s'ha dedicat intensament a l'estudi detallat i a la investigació de la figura de s'Arquitecte, gràcies a l'enorme fons documental que ha arribat fins a les seves mans, provinent de l'arxiu familiar.

Entusiasta de l'art, l'arquitectura i la història, ha trobat en el seu avi l'argument perfecte amb el qual donar llum a la seva tasca investigadora, fruit de la qual són els dos volums que ara li plau presentar.

Aquesta obra és la culminació de tants anys dedicats a conèixer la figura del seu avi, a qui vol retre un emocionat i merescut homenatge per la propera celebració del 150 aniversari del seu naixement.

Maribel Bennazar, l'autora de l'estudi
Maribel Bennazar, l'autora de l'estudi
fle_izq 1 / 9 fle_der
Maribel Bennazar relata la passió que el seu avi sentia per la ciutat de Palma, l’assistència a nombrosos Congressos d'Arquitectes, la confecció de la seva pròpia biblioteca. A més, aprofundeix la recerca en aspectes professionals com ara l’estil, els llenguatges, els materials, els models o les influències que marcaren la singularitat artística de Gaspar Bennazar
Concert Menorca
07/04/2017

Hi ha raons que la raó no entén

Cinema d'Autor
30/03/2017

El cielo gira

Formació i compromís
30/03/2017

XII Programa Avançat de Direcció General

Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Conferència
27/03/2017

Mirada animal

Cinema social
27/03/2017

Nous trois ou rient

Teatre
23/03/2017

La Meva Cristina

Article d'opinió
23/03/2017

Europa i el seu somni

Espectacle teatral
22/03/2017

ELLA

Concert
21/03/2017

Imagine Ensemble

Solidaritat
20/03/2017

Com donar de forma eficaç

Solidaritat
07/04/2017

Rafa Ferrà en concert

Cinema i cuina
11/04/2017

Gastronòmic

Joves Empresaris
11/04/2017

Innovem 2017. Menorca

Activitats en família
12/04/2017

Tallers i activitats de Pasqua

IV Festival de Primavera
12/04/2017

Mireia Frutos i Laura Pérez

Centre de Cultura SA NOSTRA
18/04/2017

Un Sant Jordi especial

Conferència Cercle d’Economia
18/04/2017

‘Espanya i el nou desordre mundial’

Cinema
18/04/2017

Sustainableating

Cinema d'Autor
24/04/2017

Un Paese di Calabria

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18