Fotografia

Paisatge, ciutat i vida quotidiana. L’arxiu fotogràfic Escalas (Mallorca, 1894-1975)

A través de 159 imatges, la mostra fa un recorregut fotogràfic pel paisatge, la vida quotidiana i les transformacions urbanes de Mallorca des de finals del segle XIX fins el darrer terç del segle XX.

Les fotografies procedeixen de l’arxiu Escalas. Es tracta d’un dels fons fotogràfics històrics privats més importants conservats a Mallorca i ocupa un lloc indiscutible en el patrimoni cultural local.

Jaume Escalas Adrover (Santanyí, 1847-Palma, 1929) i Jaume Escalas Real (Palma, 1893-1979) foren metges de professió i fotògrafs per afició. També eren pare i fill.

Compartiren inquietuds culturals i vocació ciutadana, com la curiositat pel patrimoni històric i la inclinació per la gestió de la medicina assistencial, més enllà d’una formació i d’un context històric diferents.

Ambdós conservaren les imatges que feren i crearen un dels arxius fotogràfics privats més importants de Mallorca, tant en qualitat com en quantitat, d’un valor inqüestionable per al patrimoni fotogràfic local.

Simbolitzen, d’altra banda, el paper que ha complert històricament el fotògraf amateur, una figura poc reconeguda en el desenvolupament de la fotografia, tot i que molt rellevant en la consolidació del seu teixit socioeconòmic i en la configuració dels hàbits perceptius de la societat contemporània.

Per primera vegada, l’arxiu Escalas es difon de manera exhaustiva, després de l’estudi dels més de 50.000 negatius i diapositives en suport vidre i flexible, i també de les còpies positives, càmeres i material de laboratori, gràcies al patrocini de l’Obra Social de “SA NOSTRA”, Caixa de Balears.

L’exposició sintetitza la producció icònica d’ambdós fotògrafs al llarg del període 1894-1975, mitjançant un recorregut per la diversitat de temes i gèneres que treballaren i que respon, sens dubte, als seus interessos culturals i professionals:

El registre d’allò que els és familiar i proper:

Com a bons exponents del perfil habitual del fotògraf amateur, les seves càmeres registraren el que tenien més a prop, és a dir, l’entorn familiar i les amistats, que situen en contextos domèstics i paisatgístics.

No cerquen una escenografia premeditada ni complexa, només les dependències i el jardí de casa seva. A vegades creen també escenes fictícies a manera de divertimento, amb humor i ironia, i aprofiten les excursions per l’illa i els recorreguts per Palma per incorporar a la imatge els fills i els amics, com el sacerdot naturalista Ferran Moragues i de Manzanos i el folklorista Antoni Mulet Gomila, entre d’altres.

La plasmació del territori i del paisatge locals com a reclam turístic i la captació de la transformació urbana de la ciutat i la pèrdua del seu patrimoni arquitectònic:

El territori i la ciutat són dos dels seus grans temes fotogràfics. Els treballen amb un afany documentalista no exempt de cert dirigisme determinat per la professió, pels seus interessos proteccionistes d’alguns elements del patrimoni cultural i per la destinació final de les imatges, que en el cas de Jaume Escalas Real són les seves guies de caràcter turístic, la publicació en revistes il·lustrades locals com ara Baleares i Brisas i la presentació a concursos internacionals de fotografia.

La vida quotidiana i d’esbarjo d’un sector de la població i la captació de la notícia d’actualitat:

Trets comuns del fotògraf amateur són la versatilitat temàtica i la riquesa de gèneres. Tot i que ambdós Escalas opten principalment pel registre del territori, s’interessaren igualment per la plasmació d’esdeveniments singulars (fets institucionals, commemoracions, expedicions militars al Marroc, etc.) i situacions quotidianes (escenes d’oci i estiueig, esports i muntanyisme, festes populars, etc.).

Jaume Escalas Real recorrerà a la fotografia estereoscòpica o d’imatge doble, que produeix un efecte de relleu o tridimensionalitat si es contempla amb un visor especial. Fou un recurs molt popular i de difusió internacional al llarg de la dècada de 1920.

La documentació de sectors econòmics en vies de transformació:

Un altre dels temes que fotografien és l’ocupació laboral d’alguns sectors de la població, a manera de mostrari visual d’una societat en transformació i de formes de treball en vies de desaparició: oficis urbans, mercat a l’aire lliure, vida portuària, activitats agrícoles de l’àmbit rural, etc.

L’interès per deixar constància visual de la professió mèdica i de la seva gestió en l’àmbit sanitari asistencial:

La seva dedicació a la medicina condiciona una altra de les facetes fotogràfiques: la documentació de les seves activitats laborals.

Fou Jaume Escalas Real qui més vincles va estrènyer entre la pràctica fotogràfica i el seu treball, amb l’elaboració d’extensos reportatges de la Clínica mental de Jesús i d’altres temes relacionats amb la medicina en general i la psiquiatria en particular.

Les seves imatges corroboren les seves publicacions sobre les bondats del procediment tècnic que aplicava a la Clínica, la denominada laborteràpia o teràpia ocupacional. Durant el Règim franquista, en plena època autàrquica, aquesta activitat esdevingué una necessitat d’autoavituallament a causa de la penúria econòmica que passava el centre, els problemas greus de manutenció i les malalties dels ingressats.

Encara que no dubtà a denunciar la situació crítica dels manicomis a Espanya, els seus reportatges fotogràfics transformen la Clínica mental de Jesús en una mena de balneari de repòs o establiment hoteler, i no en aquest recinte que qüestionava per escrit, mancat de pressupost, personal qualificat i saturat de pacients.

i, finalment, altres esferes, com la fotografia de viatge:

Tot i que a l’arxiu Escalas predomina la fotografia de temàtica local, s’han conservat abundants imatges dels viatges de Jaume Escalas Real a diverses localitats espanyoles i europees, a les quals es desplaçava per obligacions laborals o interès cultural.

Del 19 d'agost al 29 de setembre.
Exposició | Eivissa
Sala de Cultura de Eivissa
Després de la itinerància per Mallorca i Menorca arriba a Eivissa
Video no trobat
:
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
MÚSICA
15/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA I DISCAPACITAT
18/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA FRANCÈS
19/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
14/02/2019-27/02/2019
Maó, Sala de Cultura de Maó
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19