Art

30-01-2015

La col·lecció SA NOSTRA i BMN al teu abast

Et convidam a un recorregut per la plàstica de la segona meitat del segle XX, tot a partir dels fons artístics de SA NOSTRA i BMN. 24 obres 24 artistes.

Inèdits? és una selecció de 24 obres d’autors que han destacat en el panorama artístic internacional més recent. Una generació de creadors que han fet importants aportacions als moviments i tendències de ‘la modernitat’.

Es podrà veure obra d’un conjunt de creadors sobre els quals existeix una certa unanimitat  a l’hora de valorar les seves aportacions significatives als moviments i tendències d’aquest període.

Joan Miró, Hernández Pijuan, Ràfols-Casamada, Antoni Tàpies, Luis Gordillo, Ferran García Sevilla, Xavier Grau, Soledad Sevilla, Dario Urzay, Miquel Barceló, Esteban Vicente, Josep Guinovart, Hernández Mompó, Miquel Navarro, Miguel A. Campano, José M. Broto, Josep M. Sicília o Prudencio Irazábal, han assolit aquesta categoria d’imprescindibles a les col·leccions de SA NOSTRA i BMN. Gairebé amb cada un d’ells hi ha hagut coincidències en el lloc i en el temps.

Barceló, Miró, Tàpies, Campano, Ràfols...

Miquel Barceló i Joan Miró són els artistes millor representats, però no és casualitat tractant-se de dos il·lustres mallorquins; el primer d'origen i el segon d'adopció.

Encara que Barceló i Miró no són els únics vinculats a les Illes: Mompó, Guinovart, Campano i Sicília, en algunes etapes de la seves carreres, van establir la seva residència a les Illes Balears. Altres com Tàpies, Ràfols Casamada i Hernández Pijuan van escollir Mallorca per mostrar els seus treballs de maduresa.

Les escultures de Miquel Navarro, així com els quadres de Soledad Sevilla o Prudencio Irazábal són el llegat d’exposicions celebrades al Centre de Cultura de Palma, que ara torna obrir les seves portes a l’art i al públic mallorquí i als nombrosos visitants de les Illes.

La presència d'aquests artistes, i de tots els altres en els fons de SA NOSTRA i BMN, és el resultat de l'activitat expositiva generada des de l'Obra Social a les últimes dècades i de la seva voluntat per oferir una mostra d'alguns dels protagonistes del millor art espanyol contemporani.

Nit de l’Art al Centre de Cultura

L’exposició que es presenta al Centre de Cultura serà inaugurada amb motiu de la Nit de l’Art, aquest dijous, 18 de setembre, a les 20.30 hores. Hi assistiran, entre d’altres, el president de SA NOSTRA, Fernando Alzamora, el director territorial de SA NOSTRA-BMN, Antoni Serra, que estaran acompanyats per membres del Consell d’Administració i de la direcció territorial. La inauguració coincidirà amb la visita institucional encapçalada per, entre d’altres autoritats, el batle de Palma Mateu Isern.

L’exposició romandrà oberta al públic de manera permanent fins a cap d’any, amb possibilitat de prorrogar-se.

‘Art lliure: el so de la vibració de l’esperit’

Per centrar l’època i l’estil de les obres que es poden veure ens serveix la recordança que fa la crítica d’art Victòria Combalía, en el seu llibre ‘Descubrimiento de Miró’. Quan el pintor català, fincat a Mallorca, tenia uns vint-i-cinc anys escriu unes lletres al seu amic Ràfols que diuen així:

‘Crec que després del grandiós moviment impressionista francès, de cant a la vida i a l’optimisme, i dels  moviments postimpressionistes, de les valenties simbolistes, del sintetisme ‘fauve’ i de l’anàlisi i la direcció del cubisme i del ‘futurisme’, després de tot això veurem un art lliure, en el qual l’interès serà el so de la vibració de l’esperit. Espero amb delit assaborir els escrits ‘futuristes’ contra la paisatgística i els clars de lluna... I, en un altre moment de la carta, diu: ‘ja n’hi ha prou de núvols ploraners!  Siguem ben homes.  Trasplantem l’home ‘primitiu’ a la ultramoderna Nova York’.

Visitant aquesta exposició plural, diversa, eclèctica, abstracta, simbòlica i sempre moderna, hom pot recordar i sentir i escoltar i percebre aquest subtil so de la vibració de l’esperit i, seguint el fil de l’expressió de Miró, entendre que ‘l’art és en decadència des de l’època de les cavernes’ 

El món, la natura i l’home

Catalina Cantarellas, catedràtica d’Història de l’Art, coneixedora de les col·leccions artístiques de l’entitat, comentava al respecte ‘... El fils conductors que deriven del fons contemporani de SA NOSTRA es poden amplificar, i no hi manca la presència de figures cabdals en la definició dels darrers seixanta anys.

Tanmateix, per damunt de qualsevol altra consideració, allò que importa és que ofereix a l’espectador una immersió en les creacions i els creadors que, connectats físicament o no amb les Illes, han contribuït, de múltiples maneres i amb els mitjans més diversos, a copsar i, si escau, a traduir la complexitat d’allò que encara no tenim reduït: el món, la natura i l’home’.

InÈdits? algunssignificats

El diccionari ens dóna dos significats del títol escollit per encapçalar aquesta magna exposició. El primer és l’adjectiu ‘no editat. Una obra inèdita’. L’altre significat d’inèdit és ‘nou, desconegut. Un fet inèdit’. Aquí rau, possiblement, la raó de ser de la mostra, que per primera vegada es reuneix i s’exposa pel gaudi de tots els públics.

La dubtosa condició d’inèdits, a la què es fa referència al títol de la mostra és una invitació a la ironia i a la reflexió sobre el coneixement de la plàstica contemporània. Una part significativa de les obres que ara es poden contemplar ja han estat presents a altres exposicions i, fins i tot, algunes han estat reproduïdes a catàlegs o publicacions. Tanmateix, qui estableix el límit entre allò que és conegut i el que és ignot?

El que en alguna ocasió s’ha pogut mostrar individualment en un context, ara es presenta en conjunt, amb uns altres ulls i en unes altres circumstàncies. Algunes de les obres seleccionades han estat sotmeses a l’embat de la maledicció; altres, literalment, fins ara no s’havien mostrat en  públic, però podem dir que fossin inèdites? 

Visita-taller, activitat educativa a l’entorn d’Inèdits?

L’Obra Social proposa una activitat educativa, que inclou una visita-taller a l’exposició Inèdits? al Fons d’Arts Plàstiques de SA NOSTRA i BMN. Es tracta d’una proposta específicament adaptada als nivells d’educació infantil, educació primària i educació secundària i batxillerat. Els més petits podran gaudir de l’experiència dels colors, les formes i les sensacions i descobriran què és un artista. En canvi, els més grans tendran l’oportunitat de descobrir la poesia a través de l’art abstracte.

Si l'art dóna peu a tractar molts aspectes de la realitat, l'art abstracte remet a una realitat menys visible que s'amaga rere el quefer quotidià -l'emoció, la poesia de l'univers i de les petites coses- i que remet, en darrera instancia, al perquè de l'acte creatiu: un intent d'entendre el món més enllà del raonament lògic. Es tracta de l'àmbit propi de les humanitats, aspectes fonamentals en la formació de l'individu.

Present, el passat i el futur no estan separats l’un de l’altre

Tot convidant-vos a veure aquesta extraordinària exposició, les paraules de l’historiador Sigfried Giedion a Els inicis de l’art referides a la contemplació d’un quadre de Miró ens serveixen per cloure aquest comunicat:  

“…en cada una de les seves obres, Miró ens diu que el present, el passat i el futur no estan separats l’un de l’altre, sinó que es donen en un únic entramat ininterromput. L’art contemporani va néixer de la necessitat urgent d’expressió elemental; i per tant, l’artista es capbussa en les profunditats de l’experiència humana…’. 

 

Antoni Tàpies
Antoni Tàpies
fle_izq 1 / 13 fle_der
Al Centre de Cultura SA NOSTRA. C/ Concepció, 12, Palma
Cicle de conferències
30/01/2015

L’educació, eina transformadora

Exposició a Eivissa
15/01/2015

'Mujer. Todos somos una'

Concert
09/02/2015

Quartet Klimt

Cicle de Concerts
18/02/2015

I Festival Beethoven

Donació d’òrgans
18/02/2015

Premi Ramon Llull 2015

Conferència
26/02/2015

Els pinars de Mallorca

Exposició
09/03/2015

Camins Interiors

Cinema musicat
13/03/2015

The general (1926)

Concert solidari
23/03/2015

Rèquiem de Mozart

Cinema musicat
09/04/2015

Tol’able David

Buscador
Agenda
Ver toda la agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Suscribete a la Revista Digital

Programa de actividades educativas 2018/19

Banner activitats educatives 18/19