Medi ambient

29-12-2014

El jardí Botànic de Sóller, quina meravella!

Et convidam a una passejada pel Jardí Botànic de Sóller, una institució dedicada a la conservació de la flora mediterrània i especialment de la flora baleàrica. Una crònica de Natacha Garrido.

El Jardí Botànic de Sóller (JBS) organitza múltiples activitats de conservació, d'investigació i divulgació relacionades amb els vegetals.

Les activitats educatives que ofereix estan adreçades a infants i joves en edat escolar i tenen la finalitat de potenciar el coneixement i el respecte envers el nostre patrimoni vegetal per contribuir a la seva conservació.

Per aquest curs hi ha reservades unes 60 activitats, una dada notablement inferior a les que s’obtenien abans quan les activitats estaven finançades i es podia comptar amb més monitors per realitzar-ne varies de simultànies, ja que la màxima afluència d’escolars es produeix durant l’època de primavera, entre març i maig’ comenta Magdalena Vicens, conservadora del jardí.

A les col·leccions de planta viva del Jardí Botànic hi ha diverses zones dedicades a les plantes silvestres de les Illes Balears.

L’etnobotànica

També hi trobam una zona d’etnobotànica que comprèn les espècies que han estat emprades de manera més directa per l’home al llarg de la història: ornamentals, medicinals, aromàtiques i culinàries.

Dins aquesta zona destaca la reserva genètica de varietats tradicionals de fruiters i hortalissa de les Illes Balears.

Els pol·linitzadors

“Enguany inauguram una nova activitat a partir del mes de març: volem donar a conèixer la importància dels pol·linitzadors per a la conservació de la flora i parlarem del món de les abelles. Una activitat realment engrescadora ja que els infants tendran la oportunitat de conèixer d’aprop el món de l’apicultura" destaca Magdalena Vicens.

Activitats

Durant el curs escolar, el Jardí Botànic de Sóller ofereix activitats adreçades a diferents nivells educatius en què es treballen temàtiques relacionades amb el coneixement dels vegetals, els seus usos i la importància que té la seva conservació

  • Exemples d’activitats

DELS BRIÒFITS A LES ANGIOSPERMES

Els participants a l'activitat podran conèixer l'evolució del regne vegetal, des de les plantes més primitives fins a les més modernes, tot fent una insistència especial en l'aparell reproductor.

  • Durada: aprox. 1h 30 min per grup
  • Nombre màxim d'alumnes per dia: 50-60 (es dividiran en dos grups).
  • Itinerari per la zona de flora baleàrica guiat amb monitor i quadern d'activitats.

LES COMUNITATS DE LES ILLES BALEARS

Els participants en l'activitat podran identificar algunes espècies representatives dels diferents hàbitats de les Balears: litoral arenós i rocós, zones humides, torrents, alzinars, garrigues i muntanyes. A més, s'estudiaran quines condicions ambientals es donen en aquests llocs i com s'adapten els vegetals a elles.

  • Durada: aprox. 1h i 30 min per grup
  • Nombre d'alumnes màxim per dia: 50-60 (es dividiran en dos grups).
  • Itinerari per la zona de flora baleàrica del Jardí guiat amb monitor i quadern d'activitats.

VISITA GUIADA

L’alumne podrà conèixer la feina que es fa al JBS, les seves funcions, com està organitzat, quines són les seves col·leccions, com es fa per conservar-les, com es treballa amb espècies amenaçades, etc. Coneixeran les espècies més rares i amenaçades de les Illes i els programes de conservació que es duen a terme.

  • Adreçat a: adaptable a tots els cicles.
  • Durada: 1h
El jardí organitza múltiples activitats de conservació, d'investigació i divulgació
Enlaces relacionados

:

Visita la web del Jardí Botànic

http://www.jardibotanicdesoller.org/ca/jbs.php
Nadal amb Sa Nostra
15/12/2014

Un caramull de contes

Buscador
Agenda
Ver toda la agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Suscribete a la Revista Digital

Programa de actividades educativas 2018/19

Banner activitats educatives 18/19