Entrevista

02-01-2015

Balanç 2014 i previsions 2015

El setmanari ‘El economico’ recull unes declaracions referides al balanç econòmic de 2014 i a les previsions de 2015 del Director Territorial de BMN-SA NOSTRA, Antoni Serra.

El setmanari ‘El economico’ recull unes declaracions referides al balanç econòmic de 2014 i a les previsions de 2015 del Director Territorial de BMN-SA NOSTRA Antoni Serra.

2014 ha estat convuls per al sistema financer espanyol i europeu. Ha estat un bon any?

Ha estat un any clau i un exercici històric per a la banca europea. Amb els resultats de les proves de resistència realitzades pel Banc Central Europeu (BCE) i l'European Banking Authority (EBA) s'ha superat una de les grans preocupacions que tenia la banca espanyola. S'enforteix la transparència dels balanços bancaris, dissipant els dubtes sobre la valoració dels actius, i les entitats espanyoles sobresurten favorablement en la seva comparació amb la resta de bancs europeus. I, amb satisfacció, hem vist com BMN-SA NOSTRA se situa entre els 15 bancs europeus més solvents.

Està arribant el crèdit a les famílies i als empresaris?

Ens trobem amb una conjuntura econòmica, en aquesta comunitat i al país, especialment adequada perquè les pimes puguin accedir al capital i invertir. I perquè s'hi puguin créixer, modernitzar-se, rendibilitzar les seves inversions i crear nous llocs de treball. I si aquestes noves ocupacions demanen capital humà ben format, molt millor. Si les empreses presenten projectes interessants, trobaran finançament a bon preu per poder invertir, augmentar la seva productivitat i també la seva qualitat per exportar i vendre els seus productes i serveis.

Podem estar segurs que no hi haurà una altra crisi com la del 2008?

No Hem de mantenir la cautela. El món es troba davant d'un nou paradigma. Segons un recent informe de l'FMI (Global Financial Stabilty Report, d'octubre del 2014), sis anys justos des de la fallida de Lehman Brothers, els mercats financers globals tornen a presentar riscos, elevant els preus d'accions i bons fins a nivells difícils de sostenir a alhora que baixen temeràriament les primes de risc sobre deute arriscada, entre elles la de l'Europa perifèrica, que poden soscavar l'estabilitat actual.

Alguns països europeus estan en perill de recessió. ¿Arrossegaran a Espanya?

Si els efectes positius del conjunt de mesures financeres del BCE són per donar l'impuls creditici necessari a l'economia, també reduiran la pressió als governs de França i d'Itàlia per fer les reformes que han de fer i, potser, siguin l'oportunitat que necessitava Espanya per superar una etapa llarga de crisi. La devaluació interna que ha fet l'economia espanyola ha impulsat l'exportació de forma notable. Les nostres expectatives, comparades a nivell europeu, estan en bona línia de creixement. Altres interrogants, de caràcter polític, planen a Grècia i Ucraïna, uns països a qui costarà més que a altres sortir de la crisi.

Creu vostè que s'està creant una nova classe social de treballadors pobres?

Sens dubte. La baixa inflació que preocupa les autoritats és la que prové dels sous baixos, que no pugen. I no pugen perquè hi ha atur. I hi ha atur perquè no s'albira creixement econòmic. I no hi ha creixement econòmic perquè el crèdit no ha fluït amb facilitat fins ben entrat aquest any. Al nostre entendre hi ha una inflació bona i una inflació dolenta. La bona és la que fa que pugin els salaris. La dolenta és la que fa que pugin els preus de la cistella de la compra. A llarg termini, són les dues cares de la mateixa moneda.

Hem dit adéu a la crisi de forma definitiva? Es pot parlar de recuperació econòmica amb una taxa d'atur superior al 20%?

No Rotundament. Reduir l'atur per sota del 10% és fonamental per parlar de recuperació. Tanmateix, hi ha una sèrie de variables a tenir en compte per valorar l'etapa actual. Els tipus d'interès van a romandre baixos durant molt de temps. Es comptabilitzen sis trimestres de creixement lleu però constant i també milloren les xifres d'ocupació. La caiguda del preu del petroli ha de suposar un increment de la renda disponible per a empreses i famílies i el sector immobiliari recupera una certa vitalitat per reforçar el creixement. El préstec a pimes serà el gran cavall de batalla de la competitivitat i el gran repte pendent per rellançar l'activitat econòmica.

Antoni Serra
Antoni Serra
fle_izq 1 / 2 fle_der
Reduir l'atur per sota del 10% és fonamental per parlar de recuperació
Buscador
Agenda
Ver toda la agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centro de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centro de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Suscribete a la Revista Digital

Programa de actividades educativas 2018/19

Banner activitats educatives 18/19